2018. május 13. II. Galgamenti Térzene és Néptánc Fesztivál, Aszód

2018. május 13. II. Galgamenti Térzene és Néptánc Fesztivál, Aszód

Május 13-án került 2. alkalommal megrendezésre Aszódon a II. Galgamenti Térzene és Néptánc Fesztivál.
A Gödöllő Táncegyüttest a XIII. Gyermek és Ifjúsági szólótáncverseny Aranykeszkenős és Aranypaszományos táncosai, valamint a Nagyecsedi Verbunk és csárdás verseny szólistái képviselték.

Sápi-Tóth Sarolta a Közép-magyarországi Folklórszövetség által 2017. októberében megrendezett V. Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyen második alkalommal szerezte meg az “Aranykeszkenős táncos” díjat, míg párja Wágner Szilárd az “Arany paszományos táncos” díjat hozhatta el, immár másodszor. Szabadon választott kategóriában Különdíjat nyertek. Bukovinai silladrit láthatnak tőlük.

3. korcsoportban Wágner Melinda és Kerekes Balázs nyertek Aranykeszkenős és Aranypaszományos elismerést. Az V. Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyen Nyárádmenti táncokat táncoltak.  A verseny a szarvasi országos megmérettetés válogatója is volt egyben, azonban a döntőbe jutottak névsorát csak a harmadik regionális versenyt követően teszi közzé az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület.

Kiss Bálint Barnabás, Erőss Hajnalka, Ország Emese és Menyhárt Kristóf nagyecsedi táncokat táncolnak.
Kiss Bálint Barnabás a Nagyecsedi verbunk és csárdás versenyen Különdíjat nyert. Ország Emese és párja III. helyezést ért el a második korcsoportban. A versenyen Erőss Hajnalka és Menyhárt Kristóf képviselte a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Gödöllő Táncegyüttest.
2018. május 1. Májfaállítás a GTE-vel, Gödöllő, Alsópark

2018. május 1. Májfaállítás a GTE-vel, Gödöllő, Alsópark

Május 1-én, kedden Gödöllőn újra ünnepi hangulatban volt a város. Az Alsóparkban került megrendezésre a Majális, ahol 10.00 órától várták változatos programok az érdeklődőket.
12.00 órától a Gödöllő Táncegyüttes májusfát állított, majd a gyerekek, szülők kedvük szerint csatlakozhattak a “Gerilla Grill” sütögetéshez a GTE standjánál. A grill házigazdája a Gödöllő Táncegyüttes “Kezdő Felnőtt – Szülők Tánca” csoporja volt. A nap végén zsűri értékelte az elkészített húsokat, kolbászokat, ahol a GTE csapata III. helyezést ér el.


 

2018. április 25-26. Pinokkió bemutató

2018. április 25-26. Pinokkió bemutató

“Néptáncszínház gyerekektől nem csak gyerekeknek! “

A Gödöllő Táncegyüttes Ficánkoló, Kiskamasz és Nagykamasz csoportjai mutatták be az ismert mese, a Pinokkió feldolgozását. Április 25-én két matiné előadás, 26-án egy matiné és egy esti előadás várta az érdeklődő kicsiket és nagyokat.
Ez az előadás régi álma volt Tóth Juditnak és Moussa Ahmednek, akik a Táncegyüttes művészeti vezetői és koreográfusai. Pinokkió történetét kalocsai és györgyfalvi táncokon keresztül tolmácsolták a Gödöllő és környéke, valamint a budapesti közönség számára. A 4., esti előadás alkalmával a gyerekeket Pinokkió torta várta, míg a művészeti vezetőket a Gödöllő Táncegyüttes apraja-nagyja ajándékozta meg a GTE tablójával, melyet Vörös Eszter Anna készített el.
Koreográfusok, rendezők: Tóth Judit és Moussa Ahmed
Szereplők:
Pinokkió:     Wágner Szilárd
Dzsepettó:  Hidvégi Boldizsár
Tücsök:      Kerekes Balázs
Macska:     Kiss Bálint Barnabás
Róka:         Borbély Félix
Cirkusz igazgató:  Biró Márton
Táncosok:
A Gödöllő Táncegyüttes Ficánkoló, Kiskamasz, Nagykamasz csoportja.
Zenei közreműködőkBáró MaszkuraSzilágyi AntalÉri MártonPutripop
DíszletMindák GergőLakatos Áron
ViseletekKolozs Tímea – Pendelyműhely
A fényképeket köszönyjük: Danis János fotóművésznek, Mutier Riádnak és Tóth-Káplár Évának!
Az előadáson látott viseletek egyes szettjei, kiegészítői, valamint hallható zenék megvalósítását a Csoóri Sándor Alap támogatása tette lehetővé.
 

2018. március 24. III. Országos Karikázó Fesztivál, Debrecen

2018. március 24. III. Országos Karikázó Fesztivál, Debrecen

„Gyertek lányok karikába” címmel harmadik alkalommal szervezte meg a Debreceni Művelődési Központ a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttessel közösen az Országos Karikázó Fesztivált március 24-én, szombaton, 14 órától a Csapókerti Közösségi Házban.
A Gödöllő Táncegyüttes Ifjúsági – Felnőtt csoportjának lánykara Tóth Judit „Túl a hegyen dörög az ég…” című koreográfiájával indult a versenyen, amely az erdélyi karikázók egy igen ritka tánckincséből, a Küküllő-vidék jellegzetes „kapcsos lánytáncából” állította össze. A koreográfia „Kiemelkedő művészeti összteljesítményéértKülöndíjban részesült.


Szűkebb hazánk, a Rákos mente eredményességét bizonyítja, hogy a koreográfiát készítő Tóth Judit egyébként a fesztivál I. helyezését is elhozta a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttesnek készített “Isten hozott nálunk!” című menyecskeöltöztetést bemutató produkciójával.

2018. március 10–11. Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Verseny, Nagyecsed

2018. március 10–11. Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Verseny, Nagyecsed

Március 10-én és 11-én a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont a Nagyecsedi Verbunk és Csárdás versenynek. Szombaton a legények mérhették össze tudásukat. A Táncegyüttest Harmati Ábel, Menyhárt Kristóf és Kiss Bálint Barnabás képviselték, ahol Kiss Bálint Barnabás Különdíjban részesült.
Vasárnap a párosok mutathatták meg tánctudásukat. A Táncegyüttes Nagykamasz csoportjából II. korcsoportban indult Ország Emese és Balog András Kristóf, a III. korcsoportban Erőss Hajnalka Krisztina és Kiss Bálint Barnabás. A zsűri III. helyezést ítélt Ország Emesének és Balog András Kristófnak.

2018.  március 3. Néptáncantológia, Budapest

2018. március 3. Néptáncantológia, Budapest

Budapest és egész Magyarország kulturális életének rangos eseménye az ötvenéves múltra visszatekintő, évenként megrendezésre kerülő újévköszöntő Néptáncantológia. A mindössze egy alkalommal látható, impozáns színházi bemutatón az elmúlt esztendő legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthatja a közönség.
Az előadás résztvevőit a Martin György Néptáncszövetség minden évben pályázat útján választja ki. A 2017 legjobb művei közé választották a Gödöllő Táncegyüttes „DOBan(t)ás” című koreográfiáját.  A második félidőt a Táncegyüttes Ifjúsági és Felnőtt csoportja nyitotta. A színpadon töltött idő alatt békés vidékére kalauzolta a közönséget, egy pillanatra talán felébresztve bennük az ősi ritmust, rítust és ösztönt.
A Táncegyüttes Nagykamasz csoportja is eljött megnézni az Antológia műsorát, hogy megismerhessék a Magyarországon alkotó Táncegyüttesek és Műhelyek munkáját és előadó művészetét.

2017. február 24 – 25. Gyermek Néptáncantológia, Kecskemét

2017. február 24 – 25. Gyermek Néptáncantológia, Kecskemét

Közel 500 néptáncos gyermek lépett színpadra vasárnap délután a Katona József Színházban, a Gyermek Néptáncantológia 2017 rendezvényen, ahol a 2017-es év legsikeresebb koreográfiáit láthatta a közönség.
A Gödöllő Táncegyüttes Kiskamasz csoportja a „Lehet azért vőlegény” című koreográfiáját mutatta be, amelyben bukovinai silladrit táncoltak. Szombaton a gyerekek, a városnézés után megnézték a Leskowszky Hangszergyűjtemény kiállítását, ahol érdekesebbnél érdekesebb hangszerekkel ismerkedhettek meg. A kiállítást próbák követték, majd este a Kecskemét Néptáncegyüttes előadása adott előadást a résztvevő gyerekeknek. A műsort táncház zárta. A két napos rendezvény második napján került megrendezésre az Antológia gálaműsora, ahol a tavalyi év 13 legjobb produkciója mutatkozott meg a Katona József Színház színpadán.
A fotókat köszönjük Majnik Zsoltnak!


 

2017. február 17. Farsangi Bál a Gödöllő Táncegyüttessel

2017. február 17. Farsangi Bál a Gödöllő Táncegyüttessel

Február 17-én, szombaton a Művészetek Házában várt minden érdeklődőt tél búcsúztató báljára  a Gödöllő Táncegyüttes. A legkisebbektől a legnagyobbakig jelmezt húzhatott mindenki, aki kedvet kapott a mókához. A jelmezbemutatót zsűri értékelte, 3 korcsoportban díjazta a legötletesebb s jobbnál jobb jelmezeket. A talp alá való muzsikát a Zagyva Banda húzta, majd bemutatkoztak vendégeink is, a Nagyecsedi Hagyományőrzők. Vendégünk volt Murguly Lajos is, aki a mai napig ikon a nagyecsedi táncok táncolásában. Amíg a Zagyva Banda pihent a muzsikálást a Piros Hetes folytatta. A Táncházban színesebbnél színesebb, vad és bolondos öltözékek kavalkádja vette körül az érkezőt. A spanyol szenyoritákat, a retro csajokat, favágókat és hawaii szigeteki turistákat csak Alan (Másnaposok) múlhatta felül, aki napszemüveges csecsemőjével hódította meg  a Gödöllő Táncegyüttes Farsangi felvonulását.


A fotókat köszönjük Sándor Gabriellának és Illés Mártonnak.

2018. január 24. „Ragyogni és ragyogtatni” Vörös Eszter Anna kiállításmegnyitója, Gödöllő, Művészetek Háza

2018. január 24. „Ragyogni és ragyogtatni” Vörös Eszter Anna kiállításmegnyitója, Gödöllő, Művészetek Háza

Vörös Eszter Anna „Ragyogni és ragyogtatni” című kiállítását január 24-én, szerdán nyitották meg a Művészetek Háza aulájában. A megnyitón a Gödöllő Táncegyüttes Ifjúsági-Felnőtt csoport lánykara mutatta be Tóth Judit koreográfiáját. A megnyitón fellépett Czelleng Réka és a Cimbaliband alapítója Unger Balázs.