AZ URBAN VERBUNK HÚSVÉT ALKALMÁBÓL TÁNCCAL FOHÁSZKODIK

A Junior Príma és Harangozó Gyula-díjas táncművész Moussa Ahmed és Tóth Judit alapította Urban Verbunk egy lélekerősítő klipet készített húsvétra. Az egyik legismertebb keresztény egyházi ének, a Kyrie eleison (Uram, irgalmazz!) modernizált verziójára táncolnak a fiatal művészek egy teljesen új és izgalmas táncstílusban – írja a Magyar Nemzet.
Húsvét alkalmából egy csodálatos és erősen szimbolikus tartalmú videót jelentetett meg az Urban Verbunk.
A merészen újító, mégis hagyományainkat őrző táncformáció új produkciója – ahogy a dal címe is mutatja – a lélekerő önmagunkból való előhívására buzdít bennünket.
A videót még hetekkel ezelőtt rögzítették, amikor már látni lehetett, hogy az ünnep mellett más komoly aktualitása is lesz a Kyrie eleison-hoz (Uram, irgalmazz!) alkotott produkciónak.
Délvidék, Alföld, Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl legtehetségesebb fiatal táncművészeit képezték ki erre a világszámra; az Urban Verbunk pedig a nemzeti népművészet innovációjáért felelős központ.

Mottójuk:

Legyen nemzeti sport a néptánc!

‘A szegény ember vízzel főz’, így mi egy világszerte ismert keresztény egyházi énekre tánccal fohászkodunk. Nemcsak a vírus okozta helyzet, de az újjászületés ünnepének alkalmából, amit Berecz András Kossuth-díjas énekes szólaltat meg Szitha Miklós átdolgozásában – hívja rá fel a figyelmet Moussa Ahmed, az Urban Verbunk művészeti vezetője.
A videóban a táncművészek hiányos öltözéke, a test esztétikuma a megtisztulást, a trikolor színű maszkok pedig honfitársaink hitét szimbolizálja…, de számos további lélekerősítő üzenetet is kihallhatunk a képkockákból.
Moussa Ahmed és Tóth Judit, az Urban Verbunk művészeti igazgató párosa új magyar táncstílust alkotott meg.
A hagyományos mozdulatsorokat olyan extrém elemekkel teszik még vonzóbbá és látványosabbá, mint például az új klipben látható, egyedülálló kézenállásban táncolás, de egyéb forradalmi újításokat is tartalmaz a koreográfia.

Az ORIGO cikke ITT olvasható eredeti helyén.